Många mobilsläpp under årets Mobile World Congress i Barcelona.

Många mobilsläpp under årets Mobile World Congress i Barcelona.

Årets största mässa för mobiltelefonbranschen är nu över. Under 2018 års evenemang som hölls i Barcelona mellan den 26 feb och 1 mars pratades det såklart mycket om 5G, AR (Augmented reality) och AI (Artificiell intelligens) som är några av årets hetaste trender. När det gäller nya smartphones bjöds det på en hel del nylanseringar men även återlansering av en gammal goding.

Dagen innan portarna slogs upp till Mobile World Congress lanserade Samsung sin omtalade flaggskeppsmodell Galaxy S9 och S9 Plus. Med en förbättrad kamera speciellt i dåligt ljus/kvällsljus och en skärm som likt S8 ger en gränslös design och kurvade kanter blir mobilen säkert en storsäljare under 2019. S9 går att förboka redan nu och släpptes för leverans den 16 mars.

Man visade också upp uppföljaren till fjolårets DeX Station – DeX Pad. Tillbehöret som vidareutvecklar mobilen som dator. En nyhet för DeX Pad är att mobilen kan användas som både trackpad och tangentbord när den anslutits till stationen. Samsung är fast bestämda att hitta lösningar för det mobila kontoret och DeX Paden är ytterligare ett steg i den riktningen.

En stor snackis under årets mässa var återskapandet av matrixtelefonen i bananform från 1996 – Nokia 8110. Den uppdaterade versionen kommer i samma kurviga design som originalet och för den som endast är ute efter bra batteritid är detta en modell att rekommendera. Passande nog kommer den även i en gul version och kommer naturligtvis vara laddad med det beroendeframkallande spelet Snake.

HMD kom även med uppdaterad variant av 6:an som släpptes i början av 2017. Nokia 6 – en budgetlur som har en Snapdragon 630 CPU och ett batteri som kan gå från 0% laddning till 50% på 30 minuter. För att höja kvalitetskänslan har man även designat om skalet mot förra årets modell.

Den mest intressanta luren för svenska marknaden är förmodligen Nokia 7 Plus. I en modern design med mindre ramar och mer skärm kommer denna mobil med en 6-tums full HD-skärm och en bakre kamera med dubbla sensorer för bättre fotografering med lågt ljus och förlustfri zoomning. En väldesignad smartphone.

Nokias stora flaggskeppsmodell Nokia 8 Sirocco blir din för 750 EUR. Ansiktsläsning, en 2K 5,5-tums POLED-skärm och 6 GB RAM. Den nya telefonen har ett hölje i glas istället för aluminium då den har stöd för trådlös laddning. Smakar det så kostar det.

Även om Twitterläckaren Evan Blass redan läckt ut uppgifter om Sonys nya tillskott XZ2 och XZ2 Compact så visade man nu officiellt upp sina nya telefoner. Modern design och stor satsning på videokameran där Sony XZ2 enligt Sony blir den första mobilkamera att kunna filma i 4k med hdr det vill säga tio bitars färgdjup. Både Sony XZ2 och XZ2 Compact har både fram- och baksida av glas och rundade hörn och kanter som möter aluminiumramen som även den är rundad. Är detta comebacken för Sony?

LG är på väg tillbaka till den svenska marknaden. I Barcelona så lanserades en uppdaterad V30 med ett s i namnet – LG V30s. Här har LG satsat på att förbättra kameran med en AI-funktion som skall läsa av bilden i förväg och anpassa resultatet därefter. Även djupare integrering med olika röstaassisteter är nytt på denna riktigt lyxiga lur, som måste klämmas och kännas på för att göra den rättvis.