Dialect-Daniel om nya iPhone-släppen

Under de senaste tre månaderna har jag kollat timtals av YouTube-klipp på killar och tjejer som spekulerat i hur de nya modellerna ska se ut, vad de kommer heta, när de kommer osv. Internet har fullkomligt svämmat över av spekulationer den senaste tiden.

Spekulationerna har varit många. Riktigt många. Vad kommer modellerna heta? Blir det iPhone 7S/7S Plus och sen en helt ny variant som kommer kallas iPhone 8? Eller iPhone Edition? Hur kommer designen se ut? Blir det äntligen en modell med Edge-To-Edge display?

Nu har vi svaret på alla våra frågor. Jag ska försöka göra en kort sammanfattning av det viktigaste som sades under tisdagskvällen.

Hela presentationen började med den uppdaterade versionen av Apple Watch. Apple Watch Series 3. Den stora nyheten? Jo, att man med Series 3 modellen har mobilstöd. Nu kan du vara uppkopplad utan att ha din iPhone med dig. Du kan ringa och ta emot samtal, navigera i Maps eller strömma musik via Apple Music. Allt via nya tekniken e-sim.

Apple Watch Series 3 släpps 22/9 och du kan förboka från den 15/9.

En annan nyhet som också var väntad var en uppdatering av Apple TV. Designmässigt är det ingen skillnad mot den som redan finns idag. Men nu blir bilden ännu bättre. Nya Apple TV visar dina filmer i 4K HDR-kvalitet. Den säljs med 32GB eller 64GB minne. Modellen utan 4K kommer enbart att finns med 32GB minne framöver.

Apple TV 4K HDR släpps 22/9 och du kan förboka från den 15/9.

Sen var det dags! Det vi alla väntat på så länge. Tim Cook steg återigen upp på scenen. Alla visste vad det var dags för och spänningen steg. Efter en pampig film, i sedvanlig Appleanda så trädde modellerna fram. iPhone 8 och iPhone 8 Plus! Designmässigt så känner man igen sig från iPhone 7 och iPhone 7 Plus.

En stor skillnad är att baksidan nu är i glas och skärmen har fått en ny retina HD display. Apple väljer att sälja modellerna i tre färger. Rymdgrå och silver känner vi igen sedan tidigare, men nu finns iPhone 8 i en ny guldrosa färg. Det är inte bara färgerna som förändras utan även minneskapaciteterna. Nya iPhone och 8 Plus kommer endast finns i två kapaciteter, 64GB eller 256GB.

Apple la mycket tid på att under presentationen berätta om hur kameran har förbättrats i iPhone 8. Just detta ska bli mycket intressant att testa. Apple avslöjade också en annan efterlängtad nyhet – Trådlös laddning. Äntligen, säger jag!

Apple iPhone 8/8 Plus släpps 22/9 och du kan förboka från den 15/9.

Efter att Apple presenterat de två nya tillskotten i iPhonefamiljen så fanns det ju en modell till som jag satt och väntade på. Men vad skulle den heta? Blev det iPhone X, Edition, Pro eller kanske till och med The iPhone?

Efter någon minut så stod de klart för oss. Det blev en iPhone X! Eller iPhone 10 om man så vill kalla den. Allt detta hänger ihop med att det i år är tio år sedan Steve Jobs presenterade den första iPhone-modellen.

Och vilken telefon man presenterar! En 5.8 tum OLED-skärm som täcker så gott som hela displayen. Den fysiska hemknappen är borta och ersätts av den nya funktionen Face ID som är mycket säkrare än Touch ID. iPhone X kommer i två färger. Rymdgrå och silver, minneskapacitet precis som iPhone 8, 64GB eller 256GB. X-modeller kommer även den stödja trådlös laddning.

Men är du intresserad av denna så får du tyvärr vänta ett tag till. Den 27/10 startar förbeställningarna och den 3/11 hoppas Apple kunna leverera telefonen. Priset då? Priset som det spekulerats så mycket om. Jag säger så här ”Smakar det så kostar det”.

Vad hände mer? Jo, Apple presenterar ett nytt tillbehör, AirPower. En laddplatta som laddar din iPhone 8/8 Plus/iPhone X, Apple Watch och AirPods samtidigt. Fick vi alltså även en hint om att AirPods kommer i nytt utförande?! Man kunde i alla fall tolka Tim Cook så.

Sen vet vi att nya iOS 11 kommer släppas den 19/9. Det kommer bli en helt ny upplevelse för iPhone och iPad.

Thats it!