Åtta tips som ökar mobilens livslängd

Bra för både ekonomin och miljön

Börjar mobilen bli seg? Kanske känns den gammal trots att den bara är två år? Det kanske är dags att ge din mobil en ordentlig vårstädning, något som är bra både för privatekonomin och miljön. Telias mobilexpert Mattias Hartmann delar med sig av åtta sätt som ökar livslängden på din mobil. 

Källa: http://press.telia.se/pressreleases/saa-ger-du-mobilen-nytt-liv-2856607

1. Hälsokoll
Börja med att ge din mobil en ordentlig hälsokontroll. Till din hjälp finns flera appar som informerar om batteristatus, arbets- och lagringsminne samt om mobilen drabbats av virus. Många appar tipsar också om hur du förlänger batteriets livslängd.

– Telia erbjuder appen Min Mobil som kunderna kan ladda ner kostnadsfritt, många smarta telefoner har också en inbyggd funktion som gör en självdiagnos, säger Mattias Hartmann, mobilansvarig för Telias konsumenter.

2. Uppdatera mjukvaran
Se alltid till att ha uppdaterat till senaste versionen av mobilens mjukvara. Har du det blir mobilen snabbare och fungerar bättre. Dessutom uppdateras virusskyddet.

3. Stäng av mobilen
Även en smarttelefon behöver koppla av för att orka med ett långt liv.

4. Lagring i molnet
Bilder, filmer och appar fyller snabbt smarttelefonens inbyggda minne. Och fullt minne innebär ofta seg mobil. Det betyder dock inte att du behöver köpa ett större minneskort. Flytta istället lagringen till molnet.

5. Skydda mobilerna
Mobilskalen är inte bara en trendig accessoar, de fyller självklart även en viktig funktion.

– Skalen är ett enkelt sätt att förebygga skador. Mattias Hartmann rekommenderar också displayskyddet som täcker glaset och minskar risken för både repor och sprickor.

6. Laga skador
Om oturen ändå är framme och mobilen skadas är det ändå bra att laga den så snart som möjligt.

7. Byt ett dåligt batteri
Att mobilbatterier har en begränsad livslängd är inte detsamma som att hela mobilen har det,

– Det räcker ofta att byta batteriet för att den mobilen ska bli som ny igen, säger Mattias Hartmann och fortsätter:

– Historiskt har vi haft en förbrukningsmentalitet gällande mobiler; vi köper en ny vartannat år och den gamla hamnar i byrålådan. Men både familjens ekonomi och miljön skulle må bra av att vi behöll våra mobiler längre.

8. Kasta inte – byt in istället
Har du följt tipsen ovan men ändå kommit fram till att det är dags att byta mobil så ska du absolut inte kasta den i soporna. Det finns andra klimatsmarta alternativ.

– För att minska mängden mobilskrot har vi lanserat kampanjen Byt in som innebär att Telia köper tillbaka din gamla telefon för ett restvärde. Går att den gamla mobilen inte att rädda så har vi en bra miljömässig hantering när den skrotas, säger Mattias Hartmann.

Läs fler av Telias pressmeddelanden här