Kampanj: Mobil växel i ditt mobilabonnemang – Telia och Telenor Läs mer »

Minska olycksstatistiken med villkorat alkolås

För de flesta som ska ut i trafiken är det självklart att helt avstå från alkohol. Ändå görs över 13 000 bilresor varje dag i Sverige med förare som är så påverkade att de skulle dömas för rattfylleri om de upptäcktes.

21 procent av de personbilsförare som omkom i trafiken 2008 var påverkade av alkohol. För tio år sedan var siffran 18 procent. Män och ungdomar är kraftigt överrepresenterade i olycksstatistiken.

Alkohol dämpar hämningar, minskar självkritiken och förmågan att göra realistiska bedömningar. Ögonens koordinationsförmåga minskar vilket ger sämre avståndsbedömning. Alkoholen försämrar också reaktionsförmågan vilket kan vara ödesdigert i trafiksituationer som kräver snabba reflexer.

Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promilles alkoholhalt i blodet. För grovt rattfylleri är gränsen 1,0 och straffet är upp till två års fängelse.

Om man har varit kraftigt påverkad kan prestationsförmågan vara påtagligt nedsatt dagen efter trots att promillehalten är noll.

Vi på Dialect kan alkolås. Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor. Vi jobbar även med villkorat alkolåsprogram i samarbete med Polisen och Transportstyrelsen. 

Läs mer om Dialects lösningar inom området Connected Car

Jag vill ha mer information om alkolås

Fyll i formuläret för gratis rådgivning av en av Dialects fordonsexperter.

Blogginlägg formulär

To prevent automated spam submissions leave this field empty.